piektdiena, 2017. gada 24. marts

Ķiploku grauzdiņi.

Tumšās grauzdiņu maizītes mūsmājās ir neatņemama vasaras āra pasēdēšanas sastāvdaļa. Sensenos laikos ķiplokgrauzdiņus pirkām veikalā, bet nu jau pāris gadus cepu pati. Un tādus, ka visiem garšo!! Ar kraukšķīgu ārpusi un mīkstu vidiņu un ar nelielu ķiploka garšu. 
Pagatavošana noteikti nosaucam par vieglu!
Sastāvdaļas: tumšā maize (rudzu, saldskābā vai kāda graudu- tas jau, kā labāk garšo!) - mums iecienītākā ir Liepkalnu saldskābā maize;
                     olīveļļa;
                     ķiplokpulveris;
                     sāls;
                     citronpipari.
Gatavo: maizes šķēles sagriež sev vēlamajā izmērā- es griežu 4 daļās. 

Uz cepeškrāsns plāts vienā pusē izlej olīveļļu, vairāk kā parasti cepot. Ņem pa vienai maizi un iemērcot izlietajā eļļā samitrina abas puses. Izkārto maizītes sākot ar otru plāts pusi- to, uz kuras nav eļļa. Protams, maizītes ar eļļu var arī nosmērēt ar otiņu un plāti tad tik nedaudz ieeļļo.
Katru šķēlīti apkaisa ar nedaudz sāli, citronpipariem un ķiplokpulveri.
Cep cepeškrāsnī. Pēc kādām ~ 5-10min, kad jau apakšējā maizītes daļa ir kļuvusi kraukšķīga, apgriež tās uz otru pusi un turpina cept līdz otras puses kraukšķīgumam.
Svarīgi grauzdiņus nepārcept!
Parasti pirmā plāts grauzdiņu mums noēdas vēl silti esot. Tāpēc cepu 2 porcijas! Lai visiem tiek gana!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru