Daudzus gadus medus kūka bija vīra māsas kroņa nummurs. Bet, kad cepšanu viņa meta pie malas, recepti nodeva manās rokās! Nu es svētkiem reizēm cepu šo daudzkārtaino kūku. Jo garšo visiem!
Un, kopš uzdāvināja man silikona mīklas rulli, pat patīkams process kļuvis! :)
Pilnīgi klasiska gan kūka nesanāk, jo mūsu receptei 2 kārtas ir ar skābo pildījumu- svaigām dzērvenēm. Tas piedod foršu svaigumu!
Kūku jācep dienu pirms plānotās pasniegšanas, lai mīklas kārtas un pildījums paspēj sadraudzēties!
Sastāvdaļas: mīklai-
100 gr sviests,
2 olas,
1 gl cukurs,
3 gl milti,
4 ēd/k medus,
1 ēd/k cepamais pulveris.
pildījumam-
800 ml saldais krējums,
200gr krēmsiers,
200gr krēmsiers,
500 ml blenderētas svaigās dzērvenes,
pūdercukurs (pēc garšas, bet atceroties, ka mīklas kārtas arī saldas ir!),
vaniļas esence.
Pagatavošana: katlā liek sviestu, cukuru, medu un olas- un uz lēnas uguns maisot izkausē. Kad masa jau karsta, pielej ~2 ēd/k ūdens izšķīdinātu cepamo pulveri. Turpinot maisot, pakāpeniski ber klāt miltus. Maisa, kamēr mīkla "atlec" no katla malām un veido viendabīgu masu. Noteikti uz lēnas uguns un noteikti maisot- lai nepierauj pie katla apakšas!
Gatavo mīklu izgāž uz miltiem apkaisītas virsmas, sadala 6 vienādās daļās. Katru daļu izrullē maksimāli plānu. Es to daru uz cepampapīra, uz kura arī cepšana notiek. Jo tad izpaliek plānās mīklas pārvietošanas process.
Pirms likšanas cepties, mīklas plātni sadursta ar dakšiņu.
Cep 200 grādus uzkarsētā cepeškrāsnī ~2-3 minūtes. Skatoties, lai neapdeg!
Gatavo mīklu izgāž uz miltiem apkaisītas virsmas, sadala 6 vienādās daļās. Katru daļu izrullē maksimāli plānu. Es to daru uz cepampapīra, uz kura arī cepšana notiek. Jo tad izpaliek plānās mīklas pārvietošanas process.
Pirms likšanas cepties, mīklas plātni sadursta ar dakšiņu.
Cep 200 grādus uzkarsētā cepeškrāsnī ~2-3 minūtes. Skatoties, lai neapdeg!
Gatavās plāksnes atdzesē.
Kad plāksnes pilnībā atdzisušas, var ķerties pie kūkas kopālikšanas. Pagatavo pildījumu- krēmsieru saputo ar pūdercukuru un vaniļas esenci. Tad pielej 600 ml saldā krējuma un turpina putot, līdz masa sabiezē. Nedaudz šķidrākā konsistencē, kā klasisko putukrējumu kuļot -tad pildījums labāk sasūksies mīklā.
Pirmo plāksni apsmērē ar dzērvenēm, tālākās daļas jau ar putukrējuma msau, līdz 5.plāksni (pirmspēdējo) atkal ar dzērvenēm. Virsējo kārtu beidz ar putukrējuma pildījumu.
Pirmo plāksni apsmērē ar dzērvenēm, tālākās daļas jau ar putukrējuma msau, līdz 5.plāksni (pirmspēdējo) atkal ar dzērvenēm. Virsējo kārtu beidz ar putukrējuma pildījumu.
Šādā gatavības pakāpē kūka dodas uz naktsmieru!
Kādu laiku pirms pasniegšanas pabeidz kūkas gatavošanu- sakuļ palikušos 200ml saldā krējuma līdz putukrējuma konsistencei. Pašai kūkai apgriež malas. Apsmērē ar putukrējumu sānus, kā arī virspusi. Dekorē pēc vēlmēm- vai ar svaigām ogām, vai drupināties riekstiem vai šokolādes skaidiņām...
Ja vēlas dekorēt ar mīklas drupačām, kūkai malas apgriež pirms sāk kūkas kopālikšanu. Un atgriezumus sadrupina dekorēšanai.
Tomēr, ja nepieciešama ne tik liela torte, tad visas mīklas sastāvdaļas ņem uz pusi mazāk. Sanāks apaļā 6kārtīgā 25cm diametra torte. Kas būs pietiekama kādām nelielākām svinībām.
Šī ir tā kūka, kas labi garšos kā otrajā tā arī trešajā dienā!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru