ceturtdiena, 2016. gada 6. oktobris

Piparmētru - aveņu kūka.

Rudens svaigums! 
 Rudens avenes jau sasārtojušās, tāpēc kādi sulīgi aveņu deserti mūsmājās šoruden daudz tiek gatavoti. Un kopā ar piparmētru svaigumu, šī kūka garšo tiešām svaigi, sulīgi un interesanti!
To īsto piparmētru garšas daudzumu var variēt pēc patikas- kam vairāk, kam mazāk. Es pati neesmu izteiktas piparmētru garšas cienītāja, tāpēc salīdzinoši maz lieku- tieši tik daudz, lai dominē aveņu garša, bet pēcgarša mutē paparmētrīga paliek. 
Kūku veido 2 kārtas- smilšu mīklas pamatne un krēmīgā ogu masa.
 Sastāvdaļas:  pamatnei-
50 gr cukurs,
100 gr sviests (istabas t),
150 gr milti;
              pamatmasai
2 kastītes krēmsiers (400 gr),
1 paciņa vājpiena biezpiens (180-200gr),
200 gr cukurs,
vaniļas esence,
200 ml pirparmētru tējas,
7 plāksnītes želatīna,
1/2 t/k zaļā pārtikas krāsviela  (pulverveida).
avenes (pilns ~300ml trauks).

Pagatavošana: iesākumā samīca pamatnes mīklu - cukuru, izsijātus miltus un istabas t sviestu samīca viendabīgā masā. Jāmīca ~5 min. Uz 30 min noliek mīklu ledusskapī.
Formā ar noņemamām malām ieklāj cepampapīru un izklāj mīklu, ar pirkstiem izspaidot vienlaidus to. Cep 180grādos uzkarsētā cepeškrāsnī 10 min. Izņem, atdzesē (tur pat formā).
Aukstā ūdenī uzbriedina želatīna plāksnītes.
Aplej piparmētru tēju un atstāj ievilkties. Taisa to ~2x stiprāku, kā ikdienas lietošanai.
Pamatmasai sakuļ krēmsieru + biezpienu + cukuru. Tā kārtīgi! Pievieno vaniļas esenci un krāsvielu, samaisa.
Gatavo tēju atbrīvo no piparmētras lapiņām un uzkarsē. Ieliek tajā uzbriedinātās želatīna plāksnītes un izmaisa. Lej visu pie pamatmasas un kārtīgi samaisa.

Atdzisušo mīklu apber ar avenēm. Pārlej ar pamatmasas mīklu. Avenes pacelsies dažādos augstumos un saželējot būs pa visu kūkas masu.
Liek ledusskapī uz nakti. Dekorē ar svaigām avenēm+piparmētras lapiņām.

Lai svaigs rudens!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru