piektdiena, 2018. gada 28. septembris

Sēņu marinēšana. Marināde baravikām un bekām!



Šogad Latvijā nav īstais sēņu gads. Ja salīdzinām ar iepriekšējo, kad mājās atnesto sēņu skaits bija skaitāms simtos! Bet tāpat jau kaut ko salasīt izdevās.
 Man šī bija Somijas sēņu sezona. Un tam ir milzīgas priekšrocības - paši somi praktiski sēnes nelasa! Līdz ar to visas ir mūsu! ☺Konkurences nav! Un sēnes Somijā aug ne tikai mežos- pilnas ceļmalas, parku malas un piemāju apstādījumi!

Marinēju es tikai baravikas, apšu un bērzu bekas. Tā, kā to vienmēr ir darījusi arī mana mamma. Var teikt- šī ir mūsu ģimenes gadu gadiem pārbaudītā sēņu marinādes recepte!
Sastāvdaļas 1 litram marinādes: 
     1 l ūdens, 2 ēd/k sāls, 2 ēd/k cukurs, vidēja izmēra sīpols (nomizots, vesels) , pāris ķiploka daiviņas, melnie pipari, 5 lauru lapas, 8 ēd/k etiķis.

Pagatavošana
  • sākumā sagatavo sēnes- notīra, sagriež gabaliņos un liek vārīt. Noputo. Kopš uzvārīšanās brīža vāra 10 minūtes. Nokāš un liek aukstā ūdenī;
  • marinādes pagatavošana - katlā lej ūdeni un pievieno visas sastāvdaļas, izņemot etiķi;
  • kad marināde uzvārījusies, pieber sēnes. No uzvārīšanās brīža vāra 3 minūtes;
  • pievieno etiķi un ņem nost no plīts;
  • katrā burciņā ieliek pa daiviņai ķiploka un liek iekšā sēnes ar marinādi. Sīpolu izmet. Vākus ciet un sēnes gatavas ziemai!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru