Kā savulaik teica M.Rītiņš -ja jums ledusskapī nekā nav, paņemiet laša fileju...
Sāļie pīrāgi jeb kiši ir izcils paēdiens! Pavisam viegli pagatavojama pamatne un pildījums jau pēc noskaņas un iespējām. Lasis, vista, bekons, sēnes vai dārzeņi.... Nu -jebkas!
Mūsmājās kišs "ienāca" pateicoties draudzenei, ukrainietei, kura ļoti labprāt cep dažādus sāļos pīrāgus uz koptusiņiem. Iegaršojās tik ļoti, ka nu arī es reizi pa reizei izcepu. Der gan pusdienām vai vakariņām ar kādiem salātiem gan arī aukstā veidā brokastu galdam vai brīvdabas ēdienreizei.
Mūsmājās kišs "ienāca" pateicoties draudzenei, ukrainietei, kura ļoti labprāt cep dažādus sāļos pīrāgus uz koptusiņiem. Iegaršojās tik ļoti, ka nu arī es reizi pa reizei izcepu. Der gan pusdienām vai vakariņām ar kādiem salātiem gan arī aukstā veidā brokastu galdam vai brīvdabas ēdienreizei.
Daudzums, kas derēs ~25cm diametra pīrāga formiņai.
Sastāvdaļas:
mīklas pamatnei - 200gr milti, 110gr sviests, 0,5 t/k sāls, 0,5 t/k ķiplokpulveris, 50ml ūdens;
pildījumam - 300 gr svaigs lasis, 50 gr zilais siers, 2 olas, 200ml krējums, kādas garšvielas (pipari, dilles, sāls), 50 gr kāds kūstošs siers.
Pagatavošana:
- kā pirmo pagatavo mīklu - bļodā ieber miltus, sāli, ķiplokpulveri un ierīvē aukstu sviestu. Ar rokām izveido sīku drupačmīklu, tad pielej ledusaukstu ūdeni un samīca mīklā. Ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ievieto ledusskapī;
- mīklu izrullē un ieklāj cepšanai paredzētajā formā, liekās malas apgriež. Vidussdaļu sadursta, arī maliņas ar dakšiņas palīdzību piespiež. Cep 200grādos uzkarsētā cepeškrāsnī 15-20 minūtes;
- izņem izcepto mīklu un pa virsu liek pildījumu. Lasi, kas sagriezts gabalos, sadrupinātu zilo sieru, dilles. Ja saldētavā aizķērušās garneles, arī tās var uzkaisīt vēl klāt. Olas sakuļ ar krējumu un garšvielām, pārlej pāri. Kā pēdējo uzkaisa sarīvētu sieru;
- pīrāgu cep 180grādos 40 minūtes. Ja ir iespēja, beigu daļā ieslēdz cepeškrāsnij no augšpuses grilla režīmu, lai pīrāga virspuse ir skaisti brūna;
- pirms pasniegšanas pīrāgam noteikti ir jāpadziest. Ēst var gan siltu gan arī aukstu otrā dienā.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru