ceturtdiena, 2021. gada 12. augusts

Plūmju drumstalkūka. Plūmju krambls.


Kad pilni zari un arī zeme ar plūmēm, kaut kas ar tām ir jāiesāk! Kompots savārīts, ievārījums ar, svaigā veidā pieēsts, tad laiks ko izcept. Ja salīdzina ar citiem Latvijas dārzu labumiem, plūmes nav tā iecienītākā desertu un kūku sastāvdaļa- tās tomēr ir gana skābas un specifiskas, ne visiem garšo. 
Šis krambls jeb drumstalūka ir saldeni skāba, bet pasniedzot kopā ar saldējumu- tad garša ir lieliska!  
Cepu 20x26cm kantainajā cepmatraukā.

Sastāvdaļas: 200gr sviests, 200gr milti, 100gr manna, 200gr brūnais cukurs, 1t/k cepamais pulveris, plūmes, 2 ēd/k vaniļas cukurs.

Pagatavošana: sarīvē aukstu sviestu. Pieber sausās sastāvdaļas - miltus, brūno cukuru, mannu, cepamo pulveri - un ar rokām mīcot izveido drupačmīklu. 
Traukā liek 2/3 no mīklas un vienmērīgi izspaida pa pamatni un izveido arī nelielas maliņas. 
Plūmes griež uz pusēm, izņem kauliņus un kārto mīklai pa virsu. Pietiek vienā, brīvā kārtā saliktas plūmes. Ja būs daudz, tad kūka sanāks skābana un pārlieku mitra. Apkaisa ar vaniļas cukuru.
Apber ar atlikušajām drupatām.
Cep cepeškrāsnī 180grādos ~40minūtes. 
Atdzesē tur pat formiņā.

Ideāli garšo, ja pasniedz ar saldējumu! 
Vēlāk, kad kūka jau atdzisisusi, pirms servēšanas var nedaudz mikroviļņu krāsnī uzsildīt, lai saldējumu uzliekot, tas pakūst. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru