sestdiena, 2016. gada 9. janvāris

Svītrainie cepumi.

Jauki, vienkārši un garšīgi cepumi! Labi garšos arī otrajā un trešajā dienā... ja vien paliks neapēsti tik ilgi!!

Smilšu mīklas cepumi daudziem asociējas ar bērnību. Padomju laikā populāri bija caur gaļasmašīnu mīklu malt, galā mainot formiņu, iznāca gari rievoti cepumi. Var arī vienkārši izrullēt mīklu un ar piparkūku spiešanas formiņām dažādas figūras veidot. Iespēju daudz! Vai arī, kā mēs- svītrainus "gliemezīšus" veidot! 
Smilšu mīklas variācijas internetā uziet var daudz, citiem ģimenes mantojumā pāriet tā īstā recepte. Atliek tik izvēlēties!

Manā versijā, kas būs kā reizi vienai pilnai cepamajai plātij ar cepumiem, nepieciešams:

  • 250 gr milti (+ nedaudz virsmas apkaisīšanai);
  • 130 gr sviests;
  • 80 gr brūnais cukurs;
  • 1 ēd/k vaniļas cukurs;
  • 1 ola;
  • 1/3 t/k cepamais pulveris;
  • 10 gr nesaldināts kakao;
  • miziņa no 1/2 neliela citrona.

Darba gaita sastāv no diviem posmiem. Pirmajā veido mīklu: izkausē katliņā sviestu. Citā traukā sakuļ olu ar brūno un vaniļas cukuru. Tā kārtīgi, lai cukurs izkūst! Miltus samaisa ar cepamo pulveri, klāt lej sviestu un olas masu. Samaisa. Sadala mīklu 2 vienādās daļās - vienai klāt pievieno kakao, otrai - citrona miziņu. Un tad mīklas liek atpūsties ledusskapī uz 30-40 minūtēm.
Otrais posms ir jau krāsaino cepumu ripuļu veidošana. Uz virsmas izber nedaudz miltus un izrullē taisnstūra  formā vienu no mīklas daļām. Blakus izrullē otru mīklas daļu, maksimāli cenšoties abām daļām vienādu formu iegūt. Un tad vienu mīklas plāksni uzliek otrai virsū. Viegli pārrullē abām pāri, lai salīp kopā. Sarullē kopā garā "desā". Sagriež ~0,5cm platos aplīšos. Tas gan atkarīgs,cik biezus cepumus vēlaties! Izkārto uz plāts ar cepampapīru (tā,lai nesaskaras maliņas) un cep, kamēr gaišā daļa gaiši brūna sāk palikt. Atkarībā no cepeškrāsns īpatnībām, tās varētu būt 10-15 min!



Un, ja mīklu sadala 3 daļās, katru iekrāsojot savā krāsā, sanāk gluži vai hipnotizējoši cepumi!
Lai iet labumā! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru