Šis pīrāgs ir īstenā mana bērnības garša!! Nu jau gandrīz 40 gadus ģimenes īpašā recepte ar savu stāstu! Mūsmājās saukts par Kāzu pīrāgu.
No vēstures- reizēs, kad vecmamma jautāja, ko īpaši garšīgu vēlos, lai viņa pagatavo, atbilde bija viena- Kāzu pīrāgu! Un obligātā procesa sastāvdaļa bija stāsts, kā tika izdomāta šāda recepte - aizsākumi meklējami tajā romantiskajā periodā, kad mani vecāki vēl tikai gatavojās kāzām. Un brīvajos brīžos arī pa virtuvi dūdoja- gatavojot kopīgas maltītes un eksperimentējot ar esošo produktu jauniem salikumiem. Tā nu kādā reizē tapa saldēdiens no tā, kas nu uz to brīdi bija. Ar to tad pacienāja arī vecmammu. Un, ja jau kas labs sanācis, tad nosaukums arī vajadzīgs! Tā nu par godu tuvojošajām kāzām, šis tika nodēvēts par Kāzu pīrāgu!
Sastāvdaļas un pats process viegls un ātrs. Gadu desmitus cepām šo bezgala vienkāršo pīrāgu no tā, kas nu senajā pagātnē katrā Padomju laika ledusskapī bija pieejams -baltmaize, piens, biezpiens un kāda senāka zapte! Tagad gan pavisam nelielus uzlabojumus receptē esmu veikusi. Bet garšo tikpat labi!
Tātad, sastāvdaļas, kas būs gana 23cm diametra pīrāga formai:
4-5 šķēles baltmaize,
2 olas,
300 gr biezpiens,
100 gr cukurs,
1 paciņa vaniļas cukurs,
50 gr milti,
piens,
1 ēd/k laima/citrona esence (vai sula no 1/2 citrona),
ievārījums.
Pagatavošanu uzsāk sakuļot lēzenā traukā (lai var iemērkt maizes šķēli) 1 olu+ vaniļas cukurs +piens. Piena daudzums uz aci - tā, lai maisījums kā omleti taisot šķidruma ziņā. Šajā maisījumā tad pa vienai iemērc maizes šķēles un kārto pīrāga formā tā,lai tiek nosegta visa pamatne. Es formu izklāju ar cepampapīru- tas atvieglo pēc tam pīrāga izcelšanu ārā.
Bļodā sablenderē biezpienu ar cukuru un olu. Pievieno miltus, samaisa. Pienu pievieno pēc vajadzības - aptuveni 50-100ml, atkarībā no biezpiena sausuma. Ja palicis pāri šķidrums no maizes mērcēšanas, to šeit mierīgi var liet klāt! Kaut gan parasti maize visu labi sasūc. Masai jāsanāk skābā krējuma konsistencē. Iemaisa esenci (vai citrona sulu).
Ielej formā pāri baltmaizei. Pa virsu ar karoti pa piciņām kārto kādu ievārījumu. Senos laikos vienmēr bija kāds pagraba nostūrī tālāk aizstumtais neejošais ievārījums, tad nu šeit tas lietu noderēja. Man tādu nav (jo nav pagraba nemaz!), tad nu izmantoju gan zemeņu, gan ķiršu ievārījumu. Patīk, ka pa virsu arī kāda veselāka oga ir.
Ielej formā pāri baltmaizei. Pa virsu ar karoti pa piciņām kārto kādu ievārījumu. Senos laikos vienmēr bija kāds pagraba nostūrī tālāk aizstumtais neejošais ievārījums, tad nu šeit tas lietu noderēja. Man tādu nav (jo nav pagraba nemaz!), tad nu izmantoju gan zemeņu, gan ķiršu ievārījumu. Patīk, ka pa virsu arī kāda veselāka oga ir.
Un cepeškrāsnī iekšā! 180grādos ~35-40min cept. Bet gatavību pārbauda ar koka irbulīti- vai biezpiens vairs nelīp pie tā.
Atdzesē tur pat formiņā. Un pēc tam tik ņem laukā.
Nezinātājs nemaz nepateiks,ka pīrāga apakšā ir izmantota maize! Ļoti labi sacepas kopā ar biezpienu.
Lai arī jums garšo!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru