Siera cepumi kā jebkuri citi sāļi cepumi ir kolosāla uzkoda, kas der ne tikai kā piedeva tējas/kafijas pauzei, bet arī piknikiem, bērnu ballītēm, kā arī skarbu vīru alus malkošanas pasācieniem! Un noteikti, daudz reizes labāka izvēle kā veikalā iegādājamas knakstīšanās uzkodas!
Pagatavošana arī ātra, sastāvdaļu maz, cepšanas laiks īss. Visi priekšnoteikumi, lai reizi pa reizei izceptu tos!
Sastāvdaļas, kas nepieciešamas, lai izceptu pilnu plāti cepumus:
100 gr sviests (istabas temperatūras),
120 gr siers,
130 gr milti (labi garšos, ja kombinēs pilngraudu vai pat rudzu miltus ar tradicionālajiem kviešu miltiem),
2 ēd/k lobītās saulespuķu sēklas,
1 ēd/k ķimenes (vai veselās vai smalcinātās, tas pēc patikšanas),
1/2 t/k sāls,
1/3 t/k ķiplokpulveris.
Pagatavošana: uz smalkās rīves sarīvē sieru. Lai veidotos viendabīga mīkla un vēlāk cepot cepumi neizplūstu, svarīgi sieru sarīvēt maksimāli smalki. Pievieno mīkstu sviestu, iesijā miltus. Pieber garšvielas, izņemot saulespuķu sēkliņas. Samīca viendabīgā masā. Sākumā varbūt liksies, ka mīkla pa sausu un prasās pievienot kādu šķidrumu. Bet kādu mirkli pamīcot, mīkla kļūs viendabīga un spīdīga. Kā pēdējās pievieno saulespuķu sēkliņas, kuras viegli iemīca mīklā.
Iegūto mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties. Variants- ja vēlaties siltus siera cepumus brokastīs, tad mīklu var pagatavot iepriekšējā vakarā un pa nakti atstāt ledusskapī. Tikai tad kādas minūtes pirms cepšanas mīkla jāizņem, lai paliek mīkstāka istabas temperatūrā.
Iegūto mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties. Variants- ja vēlaties siltus siera cepumus brokastīs, tad mīklu var pagatavot iepriekšējā vakarā un pa nakti atstāt ledusskapī. Tikai tad kādas minūtes pirms cepšanas mīkla jāizņem, lai paliek mīkstāka istabas temperatūrā.
Ar rokām ņem mazas mīklas piciņas, izrullē tādā kā desiņā, ko uz plāts liek pusmēness formā. Nedaudz piespiež.
Variants- mīklas galus var savienot kopā, un tad jau sanāks siera aplīši!
Cep 180 grādus uzkarsētā cepeškrāsnī ~13-15 min. Krāsai jābūt gaišai, jo pārcepti cepumi, kā jau visi siera izstrādājumi, kļūst rūgti!
Labi garšos gan silti, gan arī atdzisuši. Un arī nākamajā dienā, ja vēl paliks!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru