pirmdiena, 2016. gada 25. jūlijs

Melleņu kūka. +Kakao vārītais krēms.



Vasarai piestāv jogurta kūkas! Un melleņu laikā, protams, jātaisa melleņu kūka!
Man gan patīk, ja arī jogurta kūkām apakšējā ir kāda ceptā biskvīta vai tamlīdzīga kārta. Tad pati kūka kļūst tāda saturīgāka. Šajā versijā apakšējo kārtu veido pamatne ar medus garšu. Pa vidu dauuuudz mellenes un virsū -vārītā kakao krēma pickiņas. 
Salikums ir veidojies pēc bērnu pasūtījuma- 4 gadīgais dēls uz vārda dienu vēlējās sev melleņu kūku, bet māsai obligāti gribējās brūnās "cepurītes" pa virsu! Un izdevās lielisks garšu salikums!

Sastāvdaļas pamatnei:  1 ola,
                                     50 gr brūnais cukurs,
                                     70gr milti,
                                     30 gr sviests,
                                     3 ēd/k medus,
                                     1/2 t/k cepamais pulveris.
Sakuļ olu kopā ar cukuru. Piejauc sodu un miltus. 
Izkausē sviestu kopā ar medu. Pievieno masai, samaisa.
Cepamformu izklāj ar cepampapīru. Ielej pagatavoto masu, izlīdzina. Sanāks mīkla ļoti plānā kārtā pa formu, bet cepot nedaudz pacelsies. Cep 180 grādos ~10 min. Bet jāseko līdzi, lai neapdeg. 
Izcepto apgriež otrādi, lai varētu noņemt cepampapīru. Noliek atdzist tur pat formiņā ar noņemamajām malām.

Sastāvdaļas pamata melleņu masai: 900 ml melleņu jogurts (ja lieto 1 l iepakojumu, palielina arī želatīna plāksnīšu skaitu pa vienu),
                                                         200 ml saldais krējums,
                                                         svaigas mellenes (man kūkai sanāca 400 gr mellenes),
                                                        pāris karotes pūdercukurs- ja gribas saldāku šo jogurta masu,
                                                         12 plāksnītes želatīna.
Kā garšīgāko mēs sev esam kūkām atzinuši "Limbažu piens" jogurtus.
Bet principā jau der jebkurš dzeramais jogurts, kāds nu sirdij tuvāks!
Pagatavošanu uzsāk ar želatīna plāksnīšu uzbriedināšanu aukstā ūdenī. Pa to laiku saldo krējumu sakuļ līdz putkrējuma konsistencei. Lielā bļodā ielej jogurtu, pievieno, ja vēlas, pāris karotes pūdercukuru un sakulto putkrējumu. Visu izmaisa viendabīgā masā. Iemaisa ~250 gr mellenes. Pielej izkausētu uzbriedināto želatīnu, samaisa.
Masu lej pāri atdzisušajai kūkas pamatnei. Pa virsu uzkaisa pāri palikušās mellenes (~150 gr). Un visu liek uz pāris stundām vai, vislabāk, uz nakti ledusskapī sastingšanai.

Sastāvdaļas vārītajam kakao krēmam: 25 gr sviests (istabas t),
                                                            1 ola,
                                                            150 ml piens,
                                                            2 ēd/k milti,
                                                            2 ēd/k cukurs + vaniļas cukurs,
                                                            3 ēd/k kakao,
                                                            3 ēd/k vārītais iebiezinātais piens.
Traukā saputo olu ar vaniļas cukuru un cukuru. Pievieno miltus, samaisa. Pielej uzsildītu pienu.
Uz maza karstuma režīma (vai ūdens peldē iekš lielākā trauka) katliņā šo masu silda ~5-10min maisot, līdz sabiezē. Pievieno kakao un iebiezināto pienu, samaisa. Iespējams, neizdosies masu tik labi samaisīt, lai nebūtu kunkuļi, bet par to nav jāsatraucas! Jo atdzisušo krēma masu vēl putot vajadzēs, tad tā kļūs viendabīga.
Krēmu atdzesē. Visērtāk ir pašu krēmu vārīt pirmās dienas vakarā, kad tiek gatavota kūka. Un pa nakti atstāt pilnīgai atdzišanai. Tad otrā dienā pievieno mīkstu sviestu un kārtīgi sakuļ -līdz krēms ir viendabīgs un gaisīgāks.
Ar konditorejas uzgaļa palīdzību dekorē kūku! Vai pilda saldos groziņus!
Ar šo daudzumu vienai kūkas dekorēšanai gan būs par daudz, ja veidos tikai virsējās "rozītes". Daudzums kā reizi pietiks vienai porcijai saldo groziņu pildīšanai!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru