otrdiena, 2016. gada 8. novembris

Šokolādes siera kūka.


Siera kūkas ir absolūti klasiskas konditorejā. Daudzas versijas, daudzas variācijas.  Ceptas un neceptas. Ar svaigiem augļiem, ar šokolādi vai sukādēm.
Es arī gadiem esmu cepusi klasisko siera kūku ar smilšu mīklas pamatni un kādu ogu pārklājumu. Bet meitas-šokoholiķes jubilejai par godu tapa siera kūka ar šokolādi. Garšo lieliski! 
Kūku veido 3 daļas- pamatā smilšu mīkla, pamatmasā krēmsiera masa un viss pārliets ar šokolādi. Dekorēšana jau pēc vajadzības un vēlmēm!
Sastāvdaļas:

pamatam - 50 gr cukurs, 100 gr sviests (istabas t), 150 gr milti, 1 ēd/k kakao;
pamatmasai - 600 gr krēmsiers,
                         400 gr skābais krējums,
                         3 olas,
                         200 gr cukurs,
                         50 gr vaniļas cukurs,
                         1 ēd/k kakao,
                         70gr kartupeļu ciete,
                         1/2 citrona sula,
                         100 gr šokolāde;
pārliešanai - 150 gr šokolāde, 150ml saldais krējums.
Un dekorēšani pēc izvēles- sezonas augļi, cukura pērlītes, šokolāde, rieksti......

Pagatavošana: pirmo samīca pamatnes mīklu- visas sastāvdaļas saber kopā un ar rokām mīca tik ilgi, kamēr veidojas viendabīga mīkla. Un ~20 min noliek malā.
Kūkas veidni ar noņemamām malām izklāj ar cepampapīru. Saspaida mīklu, lai viendabīgi noklātos visa pamatne. Liek cepties cepeškrāsnī 180grādos uz 5 min.
Pamatmasai sakuļ krēmsieru ar krējumu. Atsevišķā traukā sakuļ olas ar cukuru un vaniļas cukuru. Savieno masas. Pievieno kartupeļu cieti un kakao, samaisa. Iespiež citrona sulu. Kā pēdējo pievieno sasmalcinātu šokolādi (visērtāk to sakapāt ar nazi it kā griežot). 
Formiņai malas iesmērē ar sviestu un lej iekšā mīklu. Cep 180 grādos 50 min. Pēc tam atstāj tur pat cepeškrāsnī atdzist (durvis nedaudz pavērtas). 
Pārliešanai -uzkarsē saldo krējumu un pieber šokolādi, maisa, kamēr šokolāde izkususi. Atdzesē visu līdz krēmīgai konsistencei. Es to daru ievietojot trauku ledusskapī- tikai pa laikam jāsamaisa.
Kūkai noņem formiņas malas. Pārlej ar šokolādi, izlīdzina. Un liek uz pāris stundām ledusskapī. 

Būs garšīga gan pēc pāris stundām gan arī nākamajā dienā!

Tā kā kūku cepu vārda dienai par godu, ar balto šokolādi tapa arī vārda uzraksts un citi dekoriņi, kas kūku darīja svētkiem piemērotāku!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru