piektdiena, 2020. gada 10. janvāris

Ziemassvētku šķiņķis jeb "joulukinkku"


Latvijā tradicionāli uz Ziemassvētkiem cep cūkgaļas cepeti. Lielu, sulīgu, ar kraukšķīgu garoziņu. 
Somijā līdzīgi- uz svētkiem tiek pasniegts Ziemassvētku šķiņķis - joulukinkku. Cūkgaļas gabals, ko veikalos sāk tirgot ar decembra iestāšanos. Paredzēti kuplām ģimenēm vai darba kolektīviem. Jo mazākais, ko esam redzējuši pārdodam, svēra tikai 5kg. Bet tas tiešām ir mazs! Jo kārtīgam šķiņķim tuvu pie 10kg ir jāsver.
Pagatavots izskatās apetelīgi un garšo tāpat! Silts vai auksts, kā pamatēdiens vai kā piedeva salātiem, uz maizītēm. 
(bilde no interneta plašumiem, cik skaisti tam vajadzējtu izskatīties)

Manai ģimenei vienu tādu gandrīz 8kg smagu milzeni pasniedza kā svētku dāvanu. Tad nu ķēros pie gatavošanas! 
Liek lielā pārtikas cepammaisā un cepeškrāsnī 120grādos cep visu dienu! Jeb precīzāk- uz katru gaļas kilogramu rēķina 1 stundu cepšanas laika.

Pēc daudzajām stundām ņem ārā no cepeškrāsns, taisa vaļā maisu un pārliek gaļu kādā cepamtraukā. Apsmērē ar sinepēm vai kādu garšvielu maisījumu. Vai mūsu gadījumā- ar barbekjū mērci. Un vēl uz 20-30 minūtēm šķiņķis dodas apbrūnināties 200grādos.
Gatavs!

Turpmāko nedēļu tad nu dažādos veidos tiek notiesāts!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru