trešdiena, 2020. gada 6. maijs

Cepumi ar riekstiem un sēkliņām.

Cepumi, ko atceros no savas bērnības! Arī tagad veikalos nopērkami lielās kastēs sveramie- ar daudz riekstiem un dažādām sēkliņām pa virsu.
Bet, kāpēc gan neizcept pašiem!? Tieši ar tādu virskārtas sastāvu, kas visvairāk garšo!

Smilšu mīklas cepumi ar riekstiem un sēkliņām.
Šie cepumi gan nav tie ātrākie pagatavošanā. 
Cepumu pamatu veido smilšu mīkla. To vai nu pats pagatavo vai jau nopērk gatavu.
Sastāvdaļas- 

    150 gr cukurs,
    1 ēdk vaniļas cukurs,
    ~2 ēd/k brūnais cukurs,
    2 olas,
    250 gr auksts sviests,
    400 gr milti,
    1 t/k cepamais pulveris,
    1 ēd/k piens,
    160 gr riekstu un sēkliņu maisījuma (te jau nu var izpausties pēc savām vēlmēm!! Grauzdēti zemesrieksti (sasmalcināt gan vajag), sezama sēkliņas,mandeļu skaidiņas, saulespuķu un ķirbju sēkliņas...).

Pagatavošana-
  • samaisa balto un vaniļas cukuru, cepamo pulveri. Pievieno 1 olu un otras olas baltumu (dzeltenums paliks cepumu apsmērēšanai). Pierīvē sviestu, iesijā miltus un ar rokām samīca mīklu līdz viendabīgai masai. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pusstundu;
  • izrullē mīklu ~1,5cm biezu un izspiež vēlamā cepumu izmēra apļus. Pa vidu izspiež mazāku aplīti. Cepumus pārliek uz ar cepampapīru izklātas plāts;

  • kādā traukā sagatavo vēlamo riekstu un sēkliņu maisījumu. Neaizmirsti  riekstus sasmalcināt!
  • sakuļ olas dzeltenumu ar pienu un apsmērē katru cepumu. Tālāk jau var darīt divējādi - vai nu katru cepumu ieliek riekstu maisījuma traukā, lai virskārta aplīp vai arī kā es- ar tējkaroti (vai rokām) ber uz katra cepuma riekstus/sēkliņas un ar roku nedaudz uzspiež, lai labāk tie pielīp mīklai. Otrā variantā noteikti var bagātīgāk apkaisīt cepumus. Tad vēl apkaisa katru cepumu nedaudz ar brūno cukuru;
  • cep 180grādos uzkarsētā cepeškrāsnī ~10minūtes. Tā, lai nedaudz brūngani cepumi kļūst. Nepārcep! 


Pamata ideju aizguvu Instagram lietotāja "desertiyk" laika joslā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru