Kāpostu tīteņi ir populārs ēdiens ziemeļu valstīs, arī bijušajās Padomju Republikās. Bet citur pasaulē pazīst ko ļoti līdzīgu- dolmas (vīnogu lapu vīstokļi).
Zinu, ka daudziem tīteņi ir vecmāmiņu ēdiens. :) Es arī ilgu laiku pati tos negatavoju, bet priecājos, esot laukos, tos pieēsties! Tomēr, tā kā bērniem un vīram šis ir viens no mīļākajiem ēdieniem, tad reizēm pagatavoju gan
Zinu, ka daudziem tīteņi ir vecmāmiņu ēdiens. :) Es arī ilgu laiku pati tos negatavoju, bet priecājos, esot laukos, tos pieēsties! Tomēr, tā kā bērniem un vīram šis ir viens no mīļākajiem ēdieniem, tad reizēm pagatavoju gan
Es pāris posmus veicu izmantojot multikatlu - kāposta mīkstināšanai, mērces dārzeņu apcepšanai un pašu tīteņu sautēšanai. Bet, protams, visus šos posmus var veikt uz plīts pannā/katlā.
Sastāvdaļas:
kāpostgalviņa,
700 gr maltā gaļa,
100 gr vārīti rīsi,
garšvielas -pipari, sāls, kādas gaļas kopējās garšvielas, paprikas pulveris, ķimenes....
mērcei- liels burkāns, puse no cukini, sīpols, 3 ķiploka daiviņas, bundžiņa (400 gr) sasmalcināti tomāti savā sulā (vai tomātu pasta).
Pagatavošana sastāv no vairākiem posmiem- sākumā kāpostgalviņa jādabū mīkstāka, lai varētu noņemt lapas. Iespējas ir dažādas- vārīt, karsēt mikroviļņu krāsnī, blanšēt jau nogrieztas lapas. Es kāpostgalvu (ar izgrieztu kacenu) lieku multikatlā sautēšanas režīmā uz 20 minūtēm (pievieno arī sāli). Pēc tam jau sadalu atsevišķās lapās.
Kamēr kāposts "mīkstinās", gatavo pildījumu- malto gaļu samīca ar vārītiem rīsiem un garšvielām. Es gaļai nepievienoju ne olas, ne miltus.
Uz pannas apcep mērcei domātos dārzeņus- sagrieztus sīpolus, ķiplokus, sarīvētu burkānu un cukini. Pievieno tomātus, kādas garšvielas.
Gatavo pašus tīteņus- ņem kāposta lapu, pa vidu liek malto gaļu un aiztin no visām pusēm ciet. Ja lapas ir mazākas, drošībai caurdur ar koka irbulīšiem, lai sautējoties tīteņi neatveras.
Uz pannas apcep mērcei domātos dārzeņus- sagrieztus sīpolus, ķiplokus, sarīvētu burkānu un cukini. Pievieno tomātus, kādas garšvielas.
Gatavo pašus tīteņus- ņem kāposta lapu, pa vidu liek malto gaļu un aiztin no visām pusēm ciet. Ja lapas ir mazākas, drošībai caurdur ar koka irbulīšiem, lai sautējoties tīteņi neatveras.
No dotā daudzuma man sanāk ~12-13 paliela izmēra tīteņi.
Uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep tīteņus no abām pusēm un pārliek sautēšanas traukā. Šeit arī iespējami vairāki veidi -sautēt ūdenī siltumizturīgā traukā cepeškrāsnī vai arī katliņā. Mērcei arī iespējas dažādas- ūdens, krējums, Bešamel mērce (arī gardi sanāk!), vai tomātu mērcē.
Mums visgardāk liekas ar dārzeņu mērci. Multikatlā ielej ~1cm ūdens, kārto apceptos tīteņus, pa virsu pārlej apcepto dārzeņu un tomātu mērci un sautēšanas režīmā 1 stundu.
Ja kāpostu tīteņus gatavo ar dārzeņiem tad papildus gataviem nav nepieciešama nekāda mērce vai krējums.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru