sestdiena, 2021. gada 9. janvāris

Biezpiena pončiki.

 Saldās biezpiena masas bumbiņas ceptas eļļā Latvijas virtuvēs tiek gatavotas jau sen. Daudziem tas ir tāds bērnības našķis. Pati pilnīgi biju aizmirsusi par tām kādus 20 gadus! Bet, kad beidzot pagatavoju- garšoja ļoti gan bērniem gan pašiem ar vīru patīkamas atmiņas atsauca.
Noteikti- ne ikdienas našķis, jo tomēr gatavo eļļā.

Pagatavot nav sarežģīti, sastāvdaļas arī viegli pieejamas. Tikai jārēķinās ar kādu laiku pie plīts pastāvēt gan, kamēr visas bumbiņas eļļā izcepsi.

Sastāvdaļas: 400gr biezpiens, 2 olas, 1 t/k cepamais pulveris, 150gr cukurs, 1 ēd/k vaniļas cukurs, 1/2 citrona sula, milti (~1,5-2 krūzes), eļļa cepšanai (kāda 1/2 pudele).

Pagatavošana ir vienkārša - mīklu gatavo tāpat kā biezpiena plācenīšiem. Es to gatavoju virtuves kombainā, kur visas sastāvdaļas tiek labi sakultas. Sakuļ abus cukurus ar olām, pievieno biezpienu un visu kārtīgi samaisa; pielej citrona sulu. Kā pēdējos pievieno cepamo pulveri un miltus. Sākumā 1 krūzi un tad jau pakāpeniski ber klāt skatoties pēc vajadzības, lai mīkla nav šķidra, bet arī nepaliek par "kluci". Minimāli lai līp pie rokām. Gatavo mīklu uz ~30min ievieto ledusskapī.
No mīklas gatavo nelielas (~1cm diametra) bumbiņas- cepot tā kļūs lielākas! Noteikti gan rokām gan virsmai, uz kuras kārtosiet bumbiņas, jābūt apkaisītiem ar miltiem.
Katlā ielej eļļu - kādus 4 cm, lai cepot pončiki neskarās klāt kalta apakšai. Uzkarsē un tad jau pa daļām liek iekšā mīklas bumbiņas. Pēc brīža apmaisa, lai abas puses zeltaini brūnas kļūst.

Darbojieties uzmanīgi- eļļa ir ļoooti karsta!
Gatavās ņem ārā un novieto uz papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa. Tā kā pončiki izcepās ātri, labāk visu mīklu jau iepriekš savelt bumbiņās.
Pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru