svētdiena, 2016. gada 13. marts

Biezpiena- šokolādes kūka (vai pīrāgs/tarte).


Ļoti garda kūciņa, kas garšas ziņā ir kaut kas pa vidu  klasiskajai biezpienmaizei un siera kūkai!
Mīklas maliņa cepot paliek kraukšķīga, bet pildījums vienlaicīgi ir salds un citrona svaigs! Bet šokolāde - masā esošā dažviet pakususi, dažviet palikusi gabaliņos.
Gardi!
Pamatnes mīklas (smilšu mīklas vācu versija) sastāvu kādu laiku atpakaļ izlasīju blogā -Janas kūkas. Tā ir ļoti vienkārša- tikai 3 sastāvdaļas, bet garšo lieliski! Un kopš tā laika gan siera kūkas, gan tartes cepu par pamatu izmantojot tikai to.
Sastāvdaļas, kuru daudzumi norādīti, ja cepsiet pīrāga jeb tartes formā:
pamatnei- 50 gr cukurs
                100 gr sviests (istabas t)
                150 gr milti;
masai - 1 ola
            200 gr krēmsiers (Light versija)
            250 gr vājpiena biezpiens
            1/2 t/k vaniļas esence
            ~80 gr cukurs (daudzums atkarīgs no paša cepēja salduma izjūtas)
            3 ēd/k milti
            80 gr tumšā šokolāde
            miza no 1/3 citrona (ja mazs citrons, tad no 1/2).

Ja kūku plānojat cept lielajā tortes formā (ar noņemamajām malām), tad visus daudzumus x2! 

Pagatavošana: pirmo sagatavo pamatnes mīklu. Izsijā miltus, pievieno cukuru un mīkstu sviestu. Visu samaisa. Sākotnēji liksies, ka mitrums pa maz, bet mīcot ilgāk, masa kļūs viendabīga. Ietin pārtikas plēvē un uz 30 min ievieto ledusskapī. 
Masai sākotnēji sakuļ olu ar cukuru. Kuļ līdz gaisīgām putām. Traukā samaisa biezpienu ar krēmsieru (istabas t) un vaniļas esenci. Pieber miltus un ierīvē citrona miziņu. Iecilā sakulto olu. Tumšo šokolādi sasmalcina- vislabāk to darīt nevis rīvējot, bet sakapājot ar nazi. Tad gabaliņi būs dažādos izmēros, gala rezultātā interesantāk garšos! Pievieno mīklai.
Cepšana: izvēlēto formu izklāj ar cepampapīru atstājot garākas malas (tas ļoti atvieglos gatavās kūkas izcelšanu no formiņas). Ar rokām izspaida mīklu pa visu pamatni un sānu malām. 170grādos cep 7-8min.
Uzlej pa virsu sagatavoto kūkas masu. Turpina cept 170grādos ~40-50 min. Gatavību pārbauda ar kociņa palīdzību.
Atdzesē tur pat formiņā. 

Pilnīgi atdzisušu var dekorēt/ pārliet ar izkausētu tumšo šokolādi (+nedaudz sviests). 

Garšos labi gan pāris stundas pēc izcepšanas gan arī nākamajā dienā. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru