piektdiena, 2016. gada 2. septembris

Ābolu- apelsīnu kēkss.


Septembris ir tas laiks, kad vasara neizbēgami tuvojas beigām, rudens veltes jau dārzos ražo... Bet tā vēl gribas to vasaras garšu kaut nedaudz aiz "astes" noķert! Viens no veidiem- kombinējot kādu rudens un kādu vasaras garšu vienā ēdienā! Piemēram, kā šajā kēksā- āboli+apelsīns! Sulīga un svaiga garša!
Lielos kēksus nebiju cepusi kādu gadu vismaz. Tāpēc, kad dāvanā saņēmu grāmatu "500 kūku receptes", īpašu uzmanību pievērsu kēksiem. Tik dažādi un ar tik garšīgām bildēm!
- un kā titullapā rakstīts - visu laiku labākais kūku recepšu krājums! Nevarēju nepārbaudīt!
Ābolu-apelsīnu kēksa recepte ir viegla, bez īpašiem virtuves smalkumiem. Tautas klase! Un garšo ļoti labi!

Sastāvdaļas: 110 gr sviests (istabas t),
                      150 gr brūnais cukurs + 1 ēd/k vaniļas cukurs,
                      3 ēd/k skābais krējums,
                      1 t/k kanēlis,
                      1/2 apelsīns,
                      2 olas,
                      200 gr milti,
                      1 t/k cepamais pulveris,
                      2 lieli āboli.
No grāmatā aprakstītās receptes gan ir pāris izmaiņas.

Pagatavošana: sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru līdz masa kļūst krēmīga. Pievieno tajā ar kanēli sajauktu krējumu. Pa vienai ieputo olas. Iesijā miltus un samaisa.
No 1/2 apelsīna ar smalko rīvi norīvē miziņu un izspiež sulu. Pievieno mīklai un visu kārtīgi samaisa.
Silikona kēksa veidni nedaudz ietauko ar sviestu, lej tajā 1/2 mīklu. Virsū izkārto šķēlītēs sagrieztu 1 ābolu. Pārlej ar atlikušo mīklu un virs tās izkārto otru šķēlītēs sagrieztu ābolu. Ja vēlas, var visus ābolu likt kēksam pa vidu. Tad tas izcepsies mīkstāks iekšpusē.
Cep 180gr temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī ~50min. (grāmatiņā rakstīts- 1 stundu, bet, manuprāt, tas ir pa ilgu!). Atdzesē neizņemot no formiņas.
Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru!

Kēkss sanāk tiešām sulīgs, nav sauss. Un apelsīns piedod foršu svaigumiņu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru