sestdiena, 2016. gada 14. maijs

Kūciņas "Vecrīga"


 Šo kūciņu veiksmes stāstu mazāk nosaka mīklas (plaucētā mīkla) izdošanās, cik pildījums! Kaut gan pagatavot pirmo ir dauuudz piņķerīgāk. Mana pirmā saskare ar plaucētās mīklas taisīšanu bija gana neveiksmīga - kūciņas nesapūtās- līdz ar to Vecrīgas kā īpašais kārums ienācis mūsmājās pavisam nesen. Izrādījās, ka ļoti svarīga ir cepeškrāsns temperatūras mēra precizitāte un tās noturība. Bet, ja krāsns ir laba, tad ātri un nemaz ne tik sarežģīti viss sanāk.
Plaucētās mīklas bumbuļos iekšā pildīti klasiski tika biezpiens +sviests, kas daudziem liekas pārāk trekns pildījums. Arī man. Tāpēc mēdzu ik pa laikam pamainīt pildījumus- un katra reize kā jauns deserts izdodas!


Plaucētās mīklas receptē jau daudz eksperimentu nemēdz būt. Tādēļ recepte nekas oriģināls! Galvenais, ka izdodas!
Tātad, sastāvdaļas, kas pietiks ~15 vidēja izmēra kūciņām: 
           100 ml ūdens,
           50 gr sviests,
           2 olas,
           pusglāze milti,
          1 t/k cukurs, šķipsniņa sāls.

Mīklas pagatavošana: katliņā uzvāra ūdeni ar cukuru un sāli. Kad uzvārījies, liek klāt sviestu. Turpinot vārīties ūdenim ber miltus un karsējot samaisa viendabīgā masā. Noņem no uguns un atdzesē (~10 min). 
Pa vienai nepārtraukti maisot (ar blenderi) pievieno olas.
Ar konditorejas šprici (vai maisu) uz plāts (izklātu ar cepampapīru) veido nelielas piciņas.
Liek 200grādu uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 18-20 minūtes. Nevirinot!

Pildījums. Variācijas daudz! Gan klasiskais biezpiens+sviests+cukurs. 
 Gan mūsmājās populārākais - biezpiens (400gr) + saldais krējums (200 ml) + pūdercukurs, vaniļas cukurs (pēc garšas!) + nedaudz citrona sula. Atsevišķi sablenderē biezpienu ar cukuriem, atsevišķi saputo putkrējumu un tad abas masas samaisa, iespiežot citrona sulu.



Vēl variants- saputo vārīto iebiezināto pienu un krēmsieru. Gardi bez gala!!

No plaucētās mīklas var veidot dažāda izmēra un arī formas kūciņas. 

Šādas ar kakao krēmu pildītās desiņas ir nedaudz neierastākas, bet ne mazāk garšīgas.

Lai veiksmīgi plaucētās mīklas piejaucējumi virtuvē! Un bezgala garšīgas Vecrīgas!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru