piektdiena, 2016. gada 19. augusts

Cepto ābolu deserts.

 Āboli, āboli, ābolīši....


Ābolu laiks sācies! Un sācies ar to arī smaržīgo desertu cepšanas laiks! Kaut gan viss, ko gatavo no āboliem, spēj tik kārdinoši piesmaržināt māju....Atliek tik izvēlēties, ar ko šodien lutināsim savas garšas kārpiņas. Bet dienās, kad siltums atgriezies (vai iegriezies) Latvijā, lai top deserts ar saldējumu!
Principā šis saldēdiens sastāv no 3 pamatdaļām- krēmveidīgās masas, āboliem un, gatavam esot, saldējums pa virsu.
Sastāvdaļas, kas pietiek trīs 14cm diametra cepšanas formiņām:
200ml saldais krējums,
180 gr cukurs,
500gr āboli (jau mizotā veidā šis svars),
60 gr Indijas rieksti,
ķiršu vai dzērveņu sukādes,
kanēlis,
sviests (formiņu ietaukošanai).
Un saldējums!

Pagatavošanu sāk ar krēmveidīgās masas izvārīšanu- katliņā ieber cukuru, pielej saldo krējumu un uz lēnas uguns (es uz indukcijas plīts virsmas izmantoju 4.karstuma režīmu) ik pa laikam apmaisot karsē, līdz masa sāk sabiezēt. Tas aizņem gana ilgu laiku - ~30-35min. Sākumā maisīt var ik pa laiciņam, beigās gan, lai nepiedegtu, biežāk. Tajā brīdī, kad masa sāk kļūt biezāka, ņem nost un noliek padzesēšanai. Rezultātā iegūsiet iebiezinātā piena tipa produktu!
Kamēr ar vienu aci un roku uzmaniet krēmu, nomizo ābolus un sagriež kubiciņos.
Ābolus pārlej ar padzisušo krēmu un samaisa.

Masai pievieno nedaudz sasmalcinātus riekstus un sukādes, samaisa.
Formiņas iesmērē ar sviestu un izkārto tajās ābolu masu. Pārkaisa ar kanēli.

Cepeškrāsnī 180grādos cep ~30 min. Vēlams, lai formiņas izkārtotas uz plāts, mazāka iespēja cepeškrāsni piesmērēt- cepot mēdz karamelīgā daļa burbuļotu un pāriet pāri.

Pirms pasniegšanas noteikti nedaudz atdzesēt!!

Un vislabāk garšo pasniegts kopā ar saldējumu!!! Mmmmmm....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru