ceturtdiena, 2016. gada 28. janvāris

Belaši mājas gaumē!


Lielie rauga mīklas pīrāgi ar maltas gaļas un sīpolu pildījumu -plašāk zināmi kā belaši. Padomju laiku klasika! Kamēr citiem tas asociējas ar nezināmas izcelsmes gaļu, Centrālās stacijas apkārtni un specifisku smaržu, citiem tas ir īsts gardums, ar ko ātri un sātīgi remdēt izsalkumu. 
Atzīšos, pāris reizes studiju gados biju nogaršojusi tos autentiskos belašus. It kā garšīgi, bet tomēr lika vēlēties ko savādāku. Līdz kādā reizē interneta klejojumos izlasīju ieteikumu belašus cept cepeškrāsnī uz plāts nevis kā ierasts- eļļā! Un rezultāts kolosāls- sātīgs, ar dauuuuudz gaļu un bez lieka treknuma! Un noteikti jātaisa tādi mini belaši, lai mīklas daudzums attiecībā pret gaļas daudzumu būtu mazākumā.


Tātad, lai pieceptu pilnu plāti belašiem (~15-18 gab.), vajadzēs šādas sastāvdaļas:
1 paciņa presētais raugs (25 gr);
1 ola;
1/2 glāze kefīrs;
70 ml eļļa;
1 t/k cukurs un 2 ēd/k silta ūdens rauga iedarbināšanai;
2 gl milti (+ ja vēl mīcot mīkla līp pie rokām);
1 t/k sāls + kādas garšvielas (ja vēlas, lai pati mīkla būtu ar kādu garšu).
Pildījumam- 700gr maltā gaļa (man vislabāk garšo ar vistas malto gaļu); 2 vidēji lieli sīpoli; garšvielas (sāls, pipari, ķiplokpulveris).

Pagatavošana:
  • bļodiņā iedarbina raugu - sadrupina presēto raugu, pieber cukuru un pielej silto ūdeni, samaisa. Un noliek siltā vietā uz kādām 5 min.;
  • pa to laiku uzsilda kefīru ar eļļu;
  • sakuļ olu ar sāli un garšvielām;
  • savieno abas masas un pievieno arī iedarbināto raugu. Pieber klāt miltus. Samīca mīklu;
  • mīklu pārklāj un novieto siltā vietā līdz tā uzrūgst (40-50min). 
  • Pagatavo pildījumu- sīki sasmalcina sīpolus, sajauc ar gaļu, pievieno garšvielas. Jārēķinās, ka rauga mīkla ir maigas garšas, līdz ar to gaļai jābūt nedaudz stiprākai/garšvielotākai kā parasti lietojot.
  • No uzrūgušās mīklas ņem pa piciņai, uz ar miltiem apkaisītas virsmas izrullē vai saspiež plācenīša formā, liek virsū ēdamkaroti gaļas masas un no malām aizspiež ciet atstājot vidū nelielu caurumu (pa to cepot no gaļas liekais mitrums izdalīsies).
  • Uz sakarsētas pannas (uzlej pavisam nedaudz eļļu) apcep no abām pusēm līdz gaiši brūni. Tās ir pāris minūtes no abām pusēm. 
  • Kārto uz cepeškrāsns plāts, kas apklāta ar cepampapīru. Cep 180grādos 20 min!
 


Vislabāk garšo silti. Bet arī atdzisuši ir gana garšīgi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru