svētdiena, 2017. gada 9. aprīlis

Šokolādes kūka.




Šokolādes nekad nevar būt par daudz!! Manuprāt! Tāpēc vienmēr īpašu uzmanību no manis izpelnās publicētās un stāstītās receptes, kas sākās ar "šokolādes ...". Jeb kas! Un lielu daļu arī pēc tam pati izmēģinu. Lielākoties tikai vienu reizi. Bet ir receptes, kas kļūst kā "mūsu receptes"! Uz palikšanu. 
Šī kūka ir tieši tāda. Izlasīta krievu saitā "Edim doma" kā Šokolādes kēkss. Vienreiz izmēģināts un izgaršots, sagaršots un iemīļots! Un saprasts, ka "kēkss" tam ir pa zemu novērtējums! Kā radīta recepte, lai nedaudz pārveidojot taptu jauka šokolādes kūka! Kas derēs gan ikdienas mazajai sevis un apkārtējo palutināšanai gan nelielai jubilejas reizei arī!
Un virskārtai noteikti izvēloties sezonālas ogas! 
Cepu 24cm veidnē ar noņemamām malām. 

Sastāvdaļas: pamatkārtām
200 gr milti,
1,5 t/k cepamais pulveris,
2 ēd/k kakao (nesaldinātais),
2 olas,
200 ml kefīrs,
200 gr brūnais cukurs,
1 ēd/k eļļa;
pildījumam un virspusei-
400 gr krēmsiers,
1 paciņa vaniļas cukurs,
1 ēd/k kakao (šo var nelikt, ja kūku nevēlas tik "šokolādīgu"),
pūdercukurs (pēc garšas -bet atceroties, ka pamatkārtas sanāk gana saldas),
citrona miziņa vai esence- ja vēlas krēmam citrusīgo noti klāt,
200 gr tumšā šokolāde,
200 ml saldais krējums.
Dekorēšanai- kādas svaigas ogas vai, ziemas sezonā, konservētie augļi!

Pagatavošana: sāk ar pamatkārtu pagatavošanu. Sakuļ olas ar cukuru līdz gaisīgai masai. Pielej kefīru un eļļu. Iesijā miltus, kakao un cepamo pulveri, samaisa (es, kā parasti, izmantoju rokas blenderi ar putojamās slotiņas uzgali). 
Cepamo formu ar noņemamām malām izklāj ar cepampapīru. Lej mīklu un liek cepties 180grādos 18-20 minūtes. Kā jau visiem šokolādes biskvītiem/kēksiem u.t.t, svarīgi ir nepārcept, lai nepaliek sauss.
Izņem no formas un ļauj atdzist. Tad sagriež 2 daļās.
Kamēr kūka cepas, pagatavo šokolādes virskārtu - katliņā uzkarsē saldo krējumu, pievieno sasmalcinātu šokolādi. Ņem nost no uguns, maisa, kamēr visa šokolāde ir izkususi. Noliek atdzist vēsā vietā. Atdziestot masa sabiezēs.

Kad kūka atdzisusi un sagriezta, šokolādes masa nedaudz sabiezējusi, ķeramies klāt pildījuma pagatavošanai. Gaužām vienkārši- samaisa (vai saputo) krēmsieru ar pūdercukuru, kakao un citrona esenci (ja tās lieto). Kad masa kļuvusi viendabīga, tā būs skāba krējuma konsistencē. 
Ņem vienu kūkas kārtu, pārziež ar šokolādes masu un ļauj minūtes 3-5 ievilkties. Tad pārsmērē ar pildījumu, liek pa virsu otru kūkas kārtu.

Pārsmērē visu atkal ar šokolādi un kādu mirkli ļauj ievilkties. Tad uzlej (vai smērē- atkarīgs, cik sabiezējusi ir šokolādes masa) atlikušo šokolādi, nosmērējot arī sānu malas. Pa virsu liek ogas/augļus. 
Ar zemenēm garšo dievīgi!!!
Bet ziemas sezonā tapa šokolādes kūka ar konservētiem ķiršiem-

Svētku versijai ar karameļu/šokolādes krēmu -


Lai izdodas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru