ceturtdiena, 2019. gada 21. novembris

Cepelīni. Bez vārīšanas ūdenī.


Cepelīni -Lietuvas nacionālais ēdiens, kas garšo arī gana daudz latviešiem! Tāda liela kartupeļu masas klimpa ar gaļas pildījumu. Klasiski cepelīnus gatavo vārot ūdenī un pasniedz ar skābo krējumu.
Kādreiz bērnībā tādi tika pagaršoti, bet man neiegaršojās. Līdz pāris gadus atpakaļ nogaršoju nedaudz savādāk pagatavotus - pēc vārīšanas apceptus sviestā. Un - cita lieta! Tā no pavārītes Daigas tika dabūta savu "īsto" un garšīgāko cepelīnu recepte! 
Sastāvdaļas, no kā var pagatavot 10 plaukstas lieluma cepelīnus:
   500-600 gr vārīti kartupeļi,
   500-600 gr svaigi kartupeļi,
   1 ola,
   150 gr kartupeļu ciete,
   500 gr maltā gaļa,
   1 liels sīpols, 2 ķiploka daiviņas (vai aizvieto ar granulētajiem ķiplokiem),
   garšvielas pēc patikas - sāls, pipari, dilles, gaļas kopējā garšviela...
   Cepšanai nedaudz eļļa.
   Pasniegšanai - ~400gr žāvēts cauraudzītis vai bekons un skābais krējums.

Pagatavošana:
 - sāk visu sagatavošanās pasākumu jau iepriekšējā dienā, kad ar visu mizu izvāra 500-600 gr kartupeļus. Protams, to var darīt arī pirms pašu cepelīnu gatavošanas, bet, manuprāt, krietni vieglāk un labāk sanāk sarīvēt jau atdzisušus kartupeļus;
- nomizo un uz smalkās rīves sarīvē vārītos kartupeļus (vai izmantojot blenderi sasmalcina);
- citā bļodā tik pat smalki sarīvē (sasmalcina) svaigos kartupeļus. Nospiež no tiem lieko sulu;
- savieno abas masas + pievieno olu, kartupeļu cieti, garšvielas un visu kārtīgi samīca;
- gatavo pildījumu - sīki sasmalcina sīpolu un ķiploku, pievieno maltajai gaļai. Arī garšvielas. Ar rokām samīca (tā no sirds!);
- veido cepelīnus! Tā kā kartupeļu masa ir gana lipīga, tad pirms katra cepelīna veidošanas vajag samitrināt rokas. Plaukstā ņem kartupeļu masu, izveido iedobi, kurā liek (gareniski) malto gaļu, neskopojoties! No malām aizspiež ciet tā, lai visu gaļu pārsegtu kartupeļu masa;
- tālāk jau cepelīnu pagatavošanai ir 3 veidi: 1. vāra ūdenī līdz gatavībai; 2. vāra un pēc tam uz pannas apcep; 3.sākumā uz pannas apcep un tad izsautē. 
Es izvēlos 3.veidu!
- cep uzkarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā no abām pusēm līdz zeltainai krāsai. Tā cepelīnus sutinot tie nezaudēs formu un arī krāsa,manuprāt, ir pievilcīgāka!

- apceptos cepelīnus pārlieku multikatlā, kurā ir pavisam nedaudz ieliets ūdens (tik vien, lai nosegta pamatne), apkaisu vēl ar nedaudz garšvielām un lieku sautēt uz 20 minūtēm. Man tas ir Dārzeņu sautēšanas režīms Stew.
Protams, ja nav multikatls, sautēt var arī parastajā katliņā.
- apcep sīki sagrieztu cauraudzīti vai bekonu. Pasniedz ar skābo krējumu. Un vēl svaigās dilles ja klāt...mmmm...

Bērns apēd 1 šādu porciju, pieaugušie tiks galā ar 2-3 gabaliem.
Tā garšīgas un sātīgas pusdienas vai vakariņas gatavas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru