otrdiena, 2019. gada 8. oktobris

Torte "Sarkanais samts"

Torte "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" ir klasiska amerikāņu kūka, kas pēdējos gados ir kļuvusi ļoti populāra Latvijā, īpaši daudz cepta 18.novembrī! Krāsu salikums - sarkans/balts/sarkans - kā radīts mūsu valsts svētku galdam. 
Tradicionāli sarkano toni iegūst ar sarkanajām bietēm. Bet mūsdienās, kad konditorejā bieži izmanto rūpnieciski radītās pārtikas krāsvielas, arvien vairāk izvēlas cept torti izmantojot tās. Arī es. 
Biskvīti sanāk mitri un kopā torte garšo vienkārši lieliski!!


Sastāvdaļas:
biskvītiem-
     3 olas,
     400 gr milti,
     400 gr cukurs,
     1 t/k soda + 2 t/k cepamais pulveris,
     2 t/k nesaldināts kakao,
     2-3 t/k sarkanā pārtikas krāsviela (es izmatoju pulverveida),
     300 ml kefīrs,
     230 gr sviests,
     150 ml eļļa,
     1 ēd/k vīnogu etiķis,
     aveņu ievārījums (~10 ēd/k)
 krēmam -
     300 ml saldais krējums,
     4 ēd/k pūdercukurs,
     2 ēd/k vaniļas cukurs,
     400 gr krēmsiers,
     250 gr Mascarpone siers.
No šo sastāvdaļu daudzuma sanāks tāda kārtīga 3-kārtīga kūka. Liela.
Ja nav liels ēdāju skaists, iesaku ņemt 2/3 no dotajiem daudzumiem. Un visu biskvītu cept 1 reizē- uz lielās cepeškrāsns plāts. Jau gatavu un atdzisušu biskvītu vertikāli pārgriezt uz pusēm un tad sanāks 2-kārtīga torte. 

Pagatavošana:
  • sāk ar biskvīta mīklas gatavošanu: saputo mīkstu sviestu ar cukuru (tā, lai masa kļuvusi gaiša un krēmīga), pievieno eļļu un pa vienai pieputo klāt olas. Pievieno etiķi.
    Atsevišķā traukā iesijā un samaisa sausās sastāvdaļas - miltus, kakao, sarkano krāsvielu, sodu, cepamo pulveri. Pakāpeniski ber klāt sviesta masai šīs sausās sastāvdaļas un kefīru un kārtīgi visu samaisa;
  • no dotā daudzuma sanāk 3 biskvīta kārtas + vēl viena plāna kārta sadrupināšanai, dekorēšanai. Es cepu 2 vidēja biezuma tortes kārtas un trešo biezāku -un tad gatavai nogriežu daļu nost, ko sadrupināt. Bet var jau cept 3 vienādas kārtas un to pēdējo plānāku.
    Cep tortes veidnē ar noņemamām malām. 15-20 minūtes 200grādos. Gatavību pārbauda ar koka kociņu.
    Kārtas atdzesē;
  • gatavo krēmu - saputo (istabas temperatūras) Mascarponi un krēmsieru ar vaniļas cukuru. Pievieno pūdercukuru. Pielej saldo krējumu un turpina putot līdz masa ir kļuvusi krēmīga;
  • liek kopā torti - katru kārtu apsmērē ar pāris karotēm aveņu ievārījuma, tad liek krēmu, nākamo kārtu un visu atkārto. Arī tortes malas apsmērē ar krēmu. Piespiež pie malām sadrupināto biskvītu;
  • dekorēšana jau pēc katra vēlmēm! Var atstāt baltu vai apkaisīt ar drupināto biskvītu. Vai, kā es, virskārtai uztaisīju klasiskā sviesta krēma rozītes.
    Kūku ievieto ledusskapī uz pāris stundām vai nakti.
    Ļoti garšīgi ir, ja tortes virskārtā izmanto svaigās zemenes. Iesaku! Tikai tās gan jāliek pirms pasniegšanas.

 
Un 2-kārtīgā torte mums, 4 cilvēku ģimenei, pietiek 2 dienām!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru